петак, 1. мај 2009.

SPORTSKI KLUBOVI

  • PLIVAČKI - VATERPOLO KLUB "JADRAN"
    Partizanski put 1, Herceg Novi
    Tel: +382 88 322 406
    web: www.jadran.cg.yu

    Klub je osnovan 1926. godine i najstariji je vaterpolo klub u zemlji. Dva puta je bio prvak bivše Jugoslavije, 1958. i 1959. godine, i to oba puta, što je velika rijetkost, bez ijednog poraza. Dao je mnoge velike vaterpoliste - reprezentativce kao što su Đuro RADAN, Milan MUŠKATIROVIĆ, Dejan DABOVIĆ, Zoran MUSTUR, Stanko ZLOKOVIĆ i najvećeg od najvećih - BOŽIDARA STANIŠIĆA - CIKOTU, koji je legenda, ne samo našeg, već i svjetskog vaterpola.
    "Jadran" je iznjedrio i dosta velikih plivača, ko još ne pamti cetiri "gracije sa Škvera" - Andrić, Čamdžić, Bajković i Golubin višestruke državne prvakinje, a u "Jadranu" je ponikao i jedan od najvećih plivačkih trenera na prostorima Balkana - Ivan ZUBER.
    U posljednjih nekoliko godina u "Jadranu" su rodjene nove "legende": Vlado GOJKOVIĆ, Predrag JOKIĆ i Boris ZLOKOVIĆ, koji su, uz Denisa ŠEFIKA i Vanju UDOVIČIĆA najzaslužniji što je "Jadran" u posljednje tri godine osvojio tri titule državnog prvaka i dva kupa.
    Sada "Jadran" ima ukupno pet titula državnog prvaka i dvije u Kupu.






  • KOŠARKAŠKI KLUB "PRIMORJE"
    Trg Mića Pavlovića 2, Herceg Novi
    Tel: +382 88 324 803

    Klub je osnovan u junu 1945. godine i jedan je od prvih košarkaških kolektiva, ne samo u Crnoj Gori, već i u Jugoslaviji. Oduvijek je dobro poznata kolijevka talenata u kojoj su se, uz višegodišnji rad legende hercegnovske košarke Rada Ogurlića i njegovih brojnih saradnika, osim više odličnih košarkaša i reprezentativaca kao što su Marinko Kovačević, braća Subotić i Vasiljević, Perović, Sučević, košarkom pocela baviti i dva NBA košarkaša Aleksandar RADOJEVIĆ, koji je igrao u TORONTO REPTORSIMA i DENVER NADŽETSIMA, pa u Evropi u TELEKOMU (Bon - Njemačka), a posljednju sezonu je ponovo igrao u NBA u UTAH JAZZ, i PREDRAG SAVOVIĆ koji je igrao u NBA ligašu DENVER NADŽETSIMA. Danas je klub član Prve Republicke košarkaške lige Crne Gore.


  • BRODARSKO DRUŠTVO "JUGOLE GRAKALIĆ"
    Škver, Herceg Novi
    Tel: +382 88 322 205

    Klub je osnovan kao Brodarsko društvo, još 1947. godine, sa sekcijama modelara, jedriličara i ribara. 1965. godine je transformisan u tri kluba, pod istim imenom: sportskih ribolovaca, podvodnih aktivnosti i jedriličarski. Klub je dao mnogobrojne prvake države u svim klasama i svim starosnim kategorijama, medju kojima je bio istaknut i u klasi "optimist" Antonije PUŠIĆ, danas mnogo poznatiji kao muzičar RAMBO AMADEUS. Mario DUMANIĆ je bio drugi na svjetskom prvenstvu u Italiji u udičarenju, a Ante ARAPOVIĆ je bio dugogodišnji reprezentativac u istoj disciplini. Članovi svih, kasnije osnovanih klubova u Crnoj Gori su obučeni u ovom klubu.
    U sklopu ovog kluba i danas su, pod istim imenom, aktivni JEDRILIČARSKI KLUB, KLUB ZA PODVODNE AKTIVNOSTI i RIBARSKI KLUB.
  • Нема коментара:

    Постави коментар