петак, 01. мај 2009.

DUBINA MORA U BOKI KOTORSKOJ

Najveca dubina kotorskog zaliva iznosi 64 metra, sto je za 19 metara vise od do sada zabiljezene dubine ovog dijela Bokokotorskog zaliva na pomorskim kartama. Otkriveno je i osam vrulja na dnu mora, koje takodje nijesu do sada registrovane.

Ovi podaci predstavljaju dio rezultata istrazivanja, koje su u crnogorskim vodama izvrsili italijanski istrazivaci na brodu "Urania", a koji je tokom oktobra boravio i u Boki.

"Urania", inace, predstavlja najveci italijanski istrazivacki brod, koji je u crnogorskim teritorijalnim vodama boravio zarad okeanografskih, bioloskih, geoloskih i seizmickih istrazivanja.

Na brodu je, osim predstavnika vise Instituta iz Italije, boravio i dr Zoran Kljajic, naucnik savjetnik u kotorskom Institutu za biologiju mora.

U okviru multidisciplinarnog projekta Adriakom star, istrazivanja su se, bar kada je rijec o Boki, vrsila u neposrednoj blizini Jadranskog brodogradilista u Bijeloj, kod tivatskog Arsenala, a potom su obuhvatila i podrucje kotorskog zaliva.

- Tokom pomenutog projekta, uradjena su okeanografska i bioloska istrazivanja, busenje terena, kao i geoloski i seizmicki profili. Upotrijebljena je i sonda za mjerenje koncentracije hlorofila, koja zajedno sa satelitskim snimcima daje jasniju sliku produkcije planktona na ovom podrucju.

Najveca dubina kotorskog zaliva, koja je otkrivena tokom istrazivanja iznosi 64 metra, sto nije do sada zabiljezeno na pomorskim kartama, a nalazi se jugoistocno od Perasta.

Osim toga, otkriven je i sistem od osam vrulja na dnu mora, u kojima vlada potpuna anoksija, odnosno odsustvo kiseonika. Sve pomenuto, zajedno sa tjesnacem Verige, trebalo bi posebno zastititi kao ekolosku zonu, kazao je Kljajic.

On je naglasio da su istrazivanja veoma znacajna, buduci da su posljednja mjerenja obavljena prije 40 godina, te da je u medjuvremenu doslo do promjena na dnu mora, narocito nakon zemljotresa 1979. godine. Promjene su, kako je istakao Kljajic, evidentne i zahvaljujuci ekspanziji gradnje u samom zalivu.

On je objasnio da su istrazivanja na Crnogorskom primorju trajala do 24. oktobra, te da ce biti nastavljena i u naredne dvije godine.

Plan je da se do 2010. godine rezultati istrazivanja sumiraju i zvanicno objave.

Нема коментара:

Постави коментар